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10th October 2011 

 
at 4.00 p.m. 

 
in Committee Room ‘C’ 

 
 
MEMBERS:  CONSTITUTION COMMITTEE: 
 
The Mayor, Stuart Drummond 
 
Councillors Aiken, C Akers-Belcher, S Akers-Belcher, Cook, Fenwick, James, 
J W Marshall, Preece, Richardson  and Wells. 
 
 
 
 
1. APOLOGIES FOR ABSENCE 
 
 
 
2. TO RECEIV E ANY DECLARATIONS OF INTEREST BY MEMBERS 
 
 
 
3. ITEMS REQUIRING DECISION 
 

3.1 Questions to the Chair of Council – Chief Solicitor (to follow) 
 
3.2 Call in Arrangements -  Chief Solicitor (to follow) 

 
 
 
4. ANY OTHER ITEMS WHICH THE CHAIRMAN CONSIDERS ARE URGENT 
 
 

CONSTITUTION COMMITTEE 
AGENDA 
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Report of:  Chief Solicitor 
 
 
Subject:  QUESTIONS TO CHAIR OF COUNCIL 
 
 
 
 
1. PURPOSE OF REPORT 
 
1.1 At a meeting of the Task and Finish Group on 22nd September, 2011, there 

was a request that this item be placed for consideration by the Constitution 
Committee.  It was felt that the independence of the Chair of Council could 
be somewhat compromised through direct questions (and any 
supplementary questions) to the Chair, given his constitutional status. 

 
 
2. BACKGROUND  
 
2.1 The role of a Chairman of a local authority has been expressed “as a symbol 

of the authority, the symbol of an open society and an expression of social 
cohesion” (‘Civic Ceremonial’ – P Millard). Further, it is recognised that the 
Chair of Council “becomes invested with authority to regulate and control 
proceedings for the purposes of the meeting.  The powers and duties of the 
Chairman are not prescribed by statute (except in certain limited respects, 
for example the power to give a second or casting vote) but derived from 
standing orders and common law.  He collects his authority from the 
meeting” (‘Knowles on Local Authority Meetings’ refers). 

 
2.1 Article 5 of the Council’s Constitution “Chairing the Council” indicates at para 

5.01 that the Chair of the Council (amongst other roles) will – 
 

− be the first citizen of the Borough 
− promote public involvement in the Council’s activities 
− be the conscience of the Council 

 
 Although, there are other “functions” involved with the role of Chair of 

Council, the above examples, place emphasis both upon the impartiality and 
also the integrity of the individual, discharging that role. 
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3. QUESTIONS TO THE CHAIR OF COUNCIL 
 
3.1 Under the Council’s Rules of Procedure relating to Council meetings, under 

paragraph 11.2 i) thereof, which relates to ‘Questions on notice at full 
Council’ it is stated that; 

 
 “A Member of the Council may ask: 
 

• the Chair, 
• a Member of the Executive, or 
• the Chair of any Committee or Forum 

 
 a question on any matter in relation to which the Council has 

powers or duties or which affects the Borough of Hartlepool”. 
 
 Such questions must be delivered in writing or by electronic mail to the 

Proper Officer no later than midday on the day before the day of the 
meeting, unless the question relates to an urgent matter.  Furthermore, the 
Constitution allows (para 11.2 ii)) questions to a person nominated by the 
Borough Council upon the Police Authority and also the Fire Authority on any 
matter relating to the discharge of those organisation’s functions.  For 
completeness, para 11.03 also allows a Member of the Council to ask 
questions; 

 
• to the Mayor or any other Member of the Executive, or 
• the Chair of a Committee of the Council 

 
 This provision allows questions without notice upon a report of the Executive 

or of a Committee when that item is under consideration by Council.  It is 
therefore conceivable that the Chair of Council, as Chair of the Constitution 
Committee could be asked a question under this provision.   

 
 A response to a question under Rules 11.2 and 11.3 may take the form of; 
 

• a direct oral answer which will be open to further debate in Council 
• where the reply cannot be conveniently be given orally a written answer 

would be circulated to all Members of the Council.  At the discretion of 
the Chair the questioner may ask supplementary questions in 
accordance with Rule 11.2 at the next ordinary meeting of Council about  
issues raised in the written answer 

 
 Whilst the Chair of Council may wish to reserve to his/her discretion the 

ability to reply to a question through a direct oral answer, it may also be 
appropriate for the Chair to respond by way of a formal written answer. This 
would relate to a situation where the Chair felt that there was the possibility 
of their role being compromised and which would impinge upon any ensuing 
debate.  It is therefore suggested that an additional sub-paragraph could be 
added to Council Procedure Rule 11.4 as follows; 
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(iii) At the Chair’s discretion a written answer will be provided to any 
question directed to the Chair of Council, which would also be 
circulated to all Members of the Council.  The Chair shall also retain 
the discretion to respond to any supplementary question in writing 
from any subsequent meeting of Council about any issue arising from 
the initial written answer. 

 
3.2 Members are reminded that any amendment to Council Procedure Rules 

under para 24.2 ‘…..will when proposed and seconded, stand adjourned 
without discussion to the next ordinary meeting…..’  

 
 
4. RECOMMENDATIONS 
 
 For Members to note and discuss. 
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Report of:  Chief Solicitor 
 
 
Subject:  ‘CALL IN’ ARRANGEMENTS 
 
 
 
 
1. PURPOSE OF REPORT 
 
1.1 A request has been made for clarification upon the ‘call in’ arrangements  

relating to the meeting to discuss a ‘call in’ as outlined within the Overview 
and Scrutiny Procedure Rules (paras 16(b) and 17(h) refer).  The 
Constitution Committee are also reminded that any “changes to Executive 
arrangements” (for the avoidance of doubt this includes Article 6 (Overview 
and Scrutiny) and the Overview and Scrutiny Procure Rules) will require the 
explicit written consent of the Elected Mayor. This reflects the changes 
introduced under the Local Government and Public Involvement in Health 
Act, 2007, which amended the provisions of the Local Government Act, 2000 
relating to changes to Executive arrangements.  Consequently, where 
Council approve any changes to those parts of the Constitution which relate 
to “Executive arrangements” as set out within Schedule 2 to Part 2 of that 
document, then the consent of the Mayor will be required.  It should also be 
noted, that Article 15.02(c) does not presently reflect these statutory 
amendments, in relation to the final sentence of that particular paragraph.  
As part of its work looking at the review of the Council’s Constitution, the 
Task and Finish Group will need to be alerted that the final sentence of 
Article 15.02(c) should effectively be deleted.  This sentence indicates; 

 
  “This does not apply to changes relating solely to the operation of 

overview and scrutiny - these only require the approval of the 
Council”. 

 
 
2. BACKGROUND  
 
2.1 Section 37(1) of the Local Government Act, 2000, requires a local authority 

in operating its Executive arrangements, to prepare and keep up to date a 
Constitution.  Further, under Section 38(1) local authorities must have 
regard, to any guidance issued through the Secretary of State.  That        
guidance is that contained within the document “New Council Constitutions: 
Guidance to English Authorities” (December, 2000). 

CONSTITUTION COMMITTEE  
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2.2 By virtue of Section 21 of the Local Government Act, 2000, as amended, 

authorities operating Executive arrangements “must include provision for the 
appointment by the authority of one or more Committees of the authority 
(referred to in this Part as Overview and Scrutiny Committees).”  Article 6 of 
the Council’s Constitution details how the overview and scrutiny function of 
this Council is to be discharged.  Accordingly, the power to “call in” Executive 
decisions, relates to those Executive decisions made but not yet 
implemented to be reviewed or scrutinised and for recommendations that the 
decision be reconsidered by the persons who made it. 

 
2.3 As per the guidance and as reflected within the Council’s Constitution, “call 

in” should only be used in exceptional circumstances (para 13 of the 
Overview and Scrutiny Procedure Rules refer).  This will obviously cover a 
situation where there is evidence which suggests that either a key decision 
or an Executive decision did not accord with the principles set out in Article 
13 (Decision Making) or that the decision falls outside the Council’s budget 
and policy framework.  There are also statutory provisions within the 
Council’s Constitution, which signifies a limitation upon the use of call in (ie 
12 decisions/proposed decisions per municipal year) and where a decision is 
“urgent” which would obviate the use of the call in procedure. 

 
2.4 The Council’s Constitution, therefore specifies two categories of call in; 
 
 Category 1 – Where the principles of decision making may not have been 

followed. 
 
 Category 2 – Where the decision or proposed decision may fall outside the 

budget and policy framework. 
 
 There are defined procedures associated with this process including the 

notification of the desire to call in a decision which must be given to the 
Proper Officer “not later than 4 clear working days after the publication of the 
decision (which shall not take place on a Saturday). (After which the decision 
becomes effective ie on the fifth clear working day)’.  Thereafter, there is a 
second requirement relating to both categories of ‘call in’ as noted under 
paragraphs 16(b) and 17(h) relating to the meeting of the Co-ordinating 
Committee to discuss the call in notice. 

 
 
3. MEETING TO DISCUSS CALL IN  
 
3.1 Broadly the provisions contained under paras 16(b) and 17(h) requires the 

Co-ordinating Committee to “meet not later than 7 working days after the call 
in notification has been received by the Proper Officer”.  It is also stipulated 
that in relation to matters under category 2, ie that a decision could be 
outside the budget or policy framework, the Co-ordinating Committee must 
seek the advice of the Monitoring Officer and/or the Chief Finance Officer.  If 
the Co-ordinating Committees fails to meet within this timescale then the 
decision becomes effective ie on the eighth day.  For the avoidance of doubt, 
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the Executive should meet to consider the Co-ordinating Committee’s 
comments/recommendations “as soon as practicable” after they are received 
by the Proper Officer.  It is also incumbent upon the Executive in a “Category 
2 call in” to meet within 7 working days to consider any report of the 
Monitoring Officer and/or the Chief Finance Officer and to respond to the Co-
ordinating Committee’s referral.  This will also allow the Executive to review 
its decision prior to any referral to Council. 

 
 Previously the advice of Counsel was sought in relation to the process of 

‘call in’ and whether it could extend beyond the timescale to meet (ie beyond 
the 7 working days) of the Scrutiny Co-ordinating Committee.  It was the 
advice of Counsel that the Overview and Scrutiny Procedure Rules are 
drafted in terms that assume the decision will be reviewed at a meeting of 
the Scrutiny Co-ordinating Committee within 7 days of a ‘call in’ notification.  
This accords with the requirement to proceed in an expeditious manner and 
the limitations upon the Co-ordinating Committee to “review” rather than to 
‘re-determine’ the decision in question.  Counsel therefore concluded that in 
his opinion “the Committee ought to be able to carry out a review at a 
meeting within a 7 day period”.  The Council’s Scrutiny Officer has made 
some enquiries with other local authorities as to how they operate the 
process of convening the meeting to discuss the call in.  The outcome of 
these enquiries is tabulated below. 

  
 

 
 It is of note, that Newcastle City Council, made changes to their ‘call in’ 

arrangements to specify the date and time that such a meeting should take 
place ie “the meeting must go ahead at 5.00 pm on the seventh working day 
after the call in deadline”.  It is therefore recognised that the Scrutiny Co-
ordinating Committee should endeavour to carry out a review within the 
current prescribed timetable ie not later than 7 working days after the call in 
notification has been received.  However, in order to have regard to any 

Local Authority Completed within one 
meeting? 

Dated completed 

Stockton Yes Call in has to take place within 6 
days (or as soon as reasonably 
practicable) of their acceptance. 

Middlesbrough Scrutiny could have more 
than one meeting if it so 
wished provided all 
complete within 17 days 
however, call ins have 
always been completed 
in the one meeting. 

Call ins have to be undertaken 
within 17 days of the publication of 
the decision (not from acceptance 
of the notice). 

Newcastle Yes Call ins have to take place within 7 
days of their acceptance. 

Sunderland Yes Call ins have to be undertaken 
within 5 days of acceptance of the 
call in. 

North Tyneside Yes Call ins have to be undertaken 
within 10 days of acceptance of 
the call in. 
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exceptional or extraneous situation, it is suggested that the following 
working, might assist in relation to both categories of call in as specified 
under paras 16(b) and 17(h), as follows; 

 
 ‘If it is not reasonably practicable to convene a meeting within this period, 

through exceptional circumstances, then the date and time of the meeting 
may be altered through mutual agreement between the Chair of the Scrutiny 
Co-ordinating Committee (or in his/her absence the Vice-Chair of the 
Committee) and the Elected Mayor (or in his/her absence the Deputy 
Mayor).  The agreement will also specify the date and time at which the 
meeting must take place.  If such an agreement is not forthcoming then the 
meeting to discuss call in must proceed not later than 7 working days after 
the call in notification’. 

 
 
4. SUMMARY 
 
4.1 Whilst recognising the exceptional nature of the ‘call in’ process, and that all 

matters relating thereto should be proceed in an expeditious manner, it is 
also recognised that there may be exceptional circumstances which might 
require some flexibility but which should emanate from agreement between 
the Scrutiny Co-ordinating Committee and the Executive.  It is therefore 
suggested, that Members consider the contents of this report and more so 
the suggested wording to assist in the overall governance of ‘call in’ 
arrangements. 

 
 
5. RECOMMENDATIONS 
 
 1. To note the contents of this report. 
 
 2. For the Committee to agree a suggested form of words to be 

incorporated within paras 16(b) and 17(b) of the Overview and Scrutiny 
Procedure Rules. 

 
 3. That the express written consent of Elected Mayor be obtained prior to 

approval by Council of the Committee’s recommendations. 
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